Method of Levels gesprekstherapie

Wat is Method of Levels?

Method of Levels (MOL) is een gespreksmethode binnen de psychotherapie waarbij we de kern pakken van waarom wat voor therapie dan ook werkt en dit direct en op een pure manier inzetten. Zonder verwachtingen, zonder oordeel en met onvoorwaardelijke aandacht en oprechte interesse voor de ander. De therapeut stelt vragen om je aandacht steeds te focussen op het probleem en wat er mee samenhangt. Alles wat er toe doet krijgt op deze manier in een gesprek de ruimte die nodig is. Je wordt je steeds bewuster van wat er allemaal speelt en wat precies het probleem van het probleem is. Dit maakt dat je een ander perspectief erop kan krijgen; je gaat je problemen vanuit een hoger (helikopterview) en/of lager niveau voelen, zien en begrijpen (vandaar de ‘levels’). Je ontdekt de kern waar het om draait en dingen vallen op hun plaats. Met deze inzichten of ervaren shift wordt het mogelijk te zien of te ervaren hoe je het zelfstandig verder aan kunt pakken. 

De kern: wat maakt dat therapie werkt?

Er zijn drie ingrediënten voor het oplossen van psychisch lijden:

  1. Je richt je aandacht precies en lang genoeg op alle aspecten van het pijnlijke onderwerp

  2. Je uit je naar buiten toe over wat je in het huidige moment ervaart. Dit kan op verschillende manieren: pratend, schrijvend, lichaamsgericht, muzikaal of beeldend

  3. Alle gevoelens en gedachten die zich aandienen worden toegelaten, krijgen ruimte, aandacht en erkenning

 

StoriesFoto0113

 

Wat onderscheidt de MOL van andere therapieën?

Het verschil tussen een Method of Levels (MOL) gesprek of mogelijke andere therapieën is dat de MOL-therapeut zeer spaarzaam is met adviezen, oefeningen, uitleg, interpretaties, aannames, confrontaties en steunende opmerkingen. Deze methode is zeer cliëntgericht met als vanzelfsprekende basis gelijkwaardigheid. De therapeut werkt meer volgend dan sturend. De regie ligt maximaal in handen van de cliënt en doet een sterk beroep op zijn/haar eigen kracht, inzicht en zelfherstellend/zelfhelend vermogen. Jij, de cliënt(e) bepaalt zelf het gespreksthema. Ik als therapeut volg grotendeels jou (in plaats van jij mij). Dat maakt dat we vaak op paden komen die er echt toe doen voor jou, en daarmee sneller bij de kern komen.

Omdat een MOL-gesprek het zelfherstellend vermogen ondersteund en je zelf je antwoorden vindt, beklijft vaak de therapie goed en is het snel effectief. MOL wordt daarom altijd in het psychologisch traject (na verwijzing van de huisarts en met vergoeding van de zorgverzekeraar) via mijn praktijk ingezet. Hier kun je meer over Method of Levels lezen.

Wanneer je behoefte hebt aan een gesprek zonder verwijsbrief, diagnose en daarmee ook vergoeding kunnen we direct aan de slag zonder intakegesprek. Een losstaand MOL-gesprek is vaak al effectief. Het heeft in de basis een vrij karakter; het is een op zichzelf staand helpend gesprek waarvoor geen diagnostiek of vastomlijnd behandelplan nodig is. De benadering is breed toepasbaar; wat er ook speelt, met of zonder (vastgestelde) diagnose en hoe licht of zwaar de problematiek ook is.

 

Ook leren hoe je een gesprek kan voeren met een ander zonder in de weg te zitten?

Wat maakt dat je een goede gesprekspartner bent? Wat moet je daarvoor doen? En nog belangrijker misschien: wat moet je hiervoor laten? Wat werkt wel en niet bij het voeren van een goed gesprek waar de ander wat aan heeft? In de cursus Gesprekspartner Zijn leer je hier meer over. Nieuwsgierig? Kijk op www.gesprekspartnerzijn.nl voor meer informatie en de cursusdata.