Psychische klachten rondom de zwangerschap

Moeder worden, is misschien wel de grootste verandering in je leven. Zwanger worden, de zwangerschap, de bevalling en de periode erna kunnen anders verlopen dan je had verwacht of gehoopt. Misschien lukt het zwanger worden niet. Misschien voel je je tijdens of na je zwangerschap somber en angstig. Wanneer dit gebeurt dan kan het fijn zijn om psychologische hulp te krijgen. Ook wanneer je nare ervaringen rondom je zwangerschap of bevalling meemaakt, kan psychologische hulp bijdragen aan de emotionele verwerking ervan.

Ik zie zwangerschap niet alleen als een lichamelijke verandering, maar ook als een periode waarin je als moeder een persoonlijke groei doormaakt. De overgang naar moederschap is meestal een mooi proces, maar kan ook ingewikkeld of zwaar zijn. Hoewel er weinig over wordt gepraat, kan het ook een periode zijn waarin depressieve of angstige gevoelens naar boven komen door veranderingen zowel op lichamelijk als mentaal gebied. Soms kan er oude pijn naar boven komen of word je bewuster van de relatie met je eigen moeder (of ouders) of van jouw eigen opvoeding. Ook is het een periode waarin het contact met je lichaam en daarmee jezelf en je intuïtie versterkt kan worden. Hoe je met de veranderingen in je lichaam of de lichamelijke beperkingen, en het mentale proces omgaat, laat zien wat jouw copingmechanismen (hoe je omgaat met stress en moeilijke situaties) zijn. Hierdoor leer je jezelf beter kennen. Wanneer je tegen grenzen tijdens of na je zwangerschap loopt, geeft dit ook een kans tot groei. Daarnaast bouw je tijdens je zwangerschap al een band op met je eigen kind. Al met al is moeder worden dus geen eenvoudige taak. Wanneer je op één van de bovengenoemde vlakken vastloopt, kan (kortdurende) psychologische hulp de verandering brengen die je wenst.

Ik ben aangesloten bij Psyche en Zwangerschap*. Via hun opleidingen/cursussen ben ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en behandelmogelijkheden in de geboortezorg. Lees hier meer over het behandelconcept van Psyche en Zwangerschap waarmee ik werk.

*Psyche en Zwangerschap is een verwijsportaal naar zorg voor zwangere en pas bevallen vrouwen met lichte tot matige psychologische klachten en voor vrouwen met psychische klachten tijdens een fertiliteitstraject.

Wil je een afspraak maken? Neem dan contact met me op.