Bewust zwangerschap

Bij bewust zwangerschap kan je denken aan het gebruiken van natuurlijke producten, biologisch eten en het vermijden van hormoonverstorende stoffen. 

Bewust zwangerschap betekent in mijn optiek ook dat je bewust de overgang maakt van vrouw naar moeder en dat je de zwangerschap ziet als een periode van meer in contact met jezelf, je lichaam en intuïtie komen waardoor je meer voor jezelf gaat zorgen en persoonlijke groei ontstaat.

Transitie naar moederschap
We zijn geneigd om met zijn allen te praten over de mooie kanten van de transitie naar moederschap, maar er wordt minder open gesproken over wat het allemaal verder teweeg brengt. Dat je zelf moeder gaat worden, zet je aan het denken over je eigen moeder en de relatie die je hebt. Hoe is je moeder met jou omgegaan? En wat heb jij meegekregen of gemist? Misschien denk je ook wel aan je vader en wat voor vader je partner zal worden. Dit alles kan best veel naar boven brengen. Misschien brengt dit verdriet of (emotionele) pijn met zich mee. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je relatie met je eigen moeder ingewikkeld was of je je moeder hebt verloren. Wanneer verdriet naar boven komt tijdens je zwangerschap kan het ook een tijd van emotionele verwerking zijn. Dit is best lastig als er van je wordt verwacht dat je blij moet zijn omdat je een kindje krijgt. 

Je lichaam verandert
Een andere reden dat je tijdens je zwangerschap een persoonlijke groei kan doormaken is dat het een periode is van vertraging en lichaamsveranderingen. Veel vrouwen ervaren lichamelijke klachten en vermoeidheid. We denken dan vaak ‘gewoon doorgaan’ want je bent niet ziek maar zwanger (en hier heb je zelf voor gekozen). Je lichaam vraagt echter wat anders: rustig aan doen, slapen, toegeven aan de moeheid, hersteltijd nemen of misschien ook wel andere voeding tot je nemen. Je lichaam vraagt naar haar te luisteren. Hierdoor kom je meer in contact met je lichaam. En laat dat nou juist zo belangrijk zijn voor je bevalling. Je bevalling is bij uitstek iets wat je lichaam leidt. Het volgen van je lichaam is een belangrijke taak bij bevallen. En het vertrouwen in je lichaam zal je hierbij helpen. Een verloskundige/vroedvrouw die dit kan ondersteunen is goud waard. 

Intuïtie
Het in contact zijn met je lichaam maakt ook dat je intuïtie versterkt kan worden. Je komt dichter bij jezelf en je leert daarmee ook vertrouwen op jezelf. Ook dat is een goede voorbereiding op de bevalling. We leren echter vaak als jong meisje dat we ouders of verzorgers, leerkrachten/docenten en dokters moeten volgen. We leren niet zozeer op het eigen lichaam en de intuïtie te vertrouwen, terwijl dat juist zo veel wijsheid met zich meedraagt. Je lichaam volgen en je intuïtie vertrouwen is iets dat we weer kunnen leren tijdens zwangerschap en moeder worden. Ik denk dat dit heel wat onzekerheden en angsten wegneemt. En het zal je ondersteunen in het opbouwen van de band met je baby in je buik.

Band met je kindje
Het opbouwen van de band met je kindje is ook een onderdeel van bewust zwangerschap. Het besef dat je baby een eigen ik aan het worden is en zijn eigen behoeften en gevoelens heeft, draagt bij aan de hechting tussen jou en je baby. Je kunt tijdens je zwangerschap op een bewuste manier contact maken met je baby in je buik. Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat dit de band met je kindje versterkt als hij of zij geboren is.

Wil je bewust je zwangerschap ingaan of beleven en wil je een persoonlijke groei doormaken? En vind je het fijn om hier hulp bij te krijgen? Neem dan vrijblijvend contact met me op en dan kunnen we samen kijken wat ik voor je kan betekenen.

Wil je je al wat meer verdiepen in dit thema?

  • Lees het boek Vrije Geboorte van Anna Myrte Korteweg of kijk op haar website.
  • Veel vrouwen zijn enthousiast over het boek Mama’en van Nina Pierson.
  • Luister naar de podcast Mama’en over zelfzorg.
  • Via de website van Dalalou kun je opzoeken welke bewuste geboortewerkers in jouw regio te vinden zijn. Ook verkopen zij fijne natuurlijke kraampakketten en natuurlijke producten.