Stress verminderen met Stressologie

We ervaren allemaal wel eens stress. Acute stress is een gezonde vorm van stress. Wanneer stress langdurig of chronisch is dan heeft dit gevolgen voor het psychisch en lichamelijk functioneren. Wanneer de stress-as blijvend geactiveerd wordt (ofwel je bent in constante staat van vechten of vluchten), heeft dit gevolgen voor de aanmaak van neurotransmitters (ook wel gelukshormonen genoemd) zoals serotonine (feel good hormoon), dopamine (beloningssysteem), acetylcholine (leervermogen) en GABA (rustsysteem). Deze worden alle vier gemaakt met voedingsstoffen. Wanneer er chronische stress is dan gaan echter alle voedingsstoffen naar de stress-as. Overleven gaat immers boven alles.

Wanneer je dit begrijpt, is het dus ook niet zo gek dat je je na een lange periode van stress of na grote stressoren in het leven zoals het verlies van een dierbare je depressief voelt, of stemmingswisselingen hebt (serotonine), verminderde motivatie of daadkracht hebt (dopamine), moeite hebt met je concentratie en geheugen (acetylcholine) en moeite hebt om tot rust te komen of niet kan stoppen met piekeren (GABA).

Toegepaste stressologie, ontwikkeld door het centrum voor stressologie, is een methode waarbij stress meer gezien wordt als een biologische reactie op gevaar dan als een psychisch probleem. Voedingstoffen spelen hierbij een belangrijke rol. Stress kan worden verminderd en meer gelukshormonen kunnen worden aangemaakt door middel van voeding en essentiële voedingsstoffen. Met stressologie verminder je stress, word je stressbestendiger en gelukkiger.

Wil je er meer over weten? Luister dan de podcast Kukuru met Jurgen spelbos. De podcast is ook te vinden op Spotify of de podcast app.

De methode toegepaste stressologie start met het meten van de gelukshormonen waarna er een advies volgt gericht op het innemen van essentiële voedingsstoffen (o.a. mineralen en kruiden) en aanpassingen in voeding en leefstijl. Omdat ik psycholoog ben, neem ik ook psychologische adviezen mee.

Wil je graag aan de slag met deze aanpak? Hier kan je meer lezen over de werkwijze.
Of neem contact met me op voor meer informatie of een afspraak.